Monday, July 30, 2012

Day 10

Edit Posted by with 1 comment


Hi all. How's thing going on during Ramadhan? Finally we are on day 10 of fasting. Alhamdulillah, so far everything seems to be just fine for us. I woke up at 4.30 a.m every morning to cook for sahur. So far, sahur tak pernah miss masak lagi hihi. Senang pulak tu nak bangun, dengan speed yang paling pantas tadaaaa pukul 5.00 je dah siap. Bab masak settle, bab nak mengejutkan putera raja pulak kan hahahaha. Kalau liat sangat, kejut je dengan suara kesian confirm dia bangun hahaha.

We had now complete turn berpuasa di kampung masing-masing. Now decided just to stay at home sampai raya nanti. Dan dengan ini mengumumkan, raya pertama di kampung saya yahooo hehehe. Tahun depan balik Melaka pulak, begitulah adat bila dah berkahwin ye tak?? It's going to be our first raya together hehe excited!! Also first raya with new member in the family, little Sofia. Alhamdulillah. 

On the other note, bulan puasa ni jangan marah-marah ye. Reminder for myself also. Hehe kalau the husband baca confirm dia kata, yeke??? Hahaha marah-marah jugak la, tapi kena control. Bulan baik ni janganlah jugak sengaja mencari dan menambahkan kemarahan orang lain. Hormati keputusan dan pendirian orang sekeliling anda, bukan semua orang boleh penuhi kehendak kita. Yang penting, learn to respect. Enjoy fasting everyone!

Wednesday, July 25, 2012

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan

Edit Posted by with 2 comments
Time flies. Sedar tak sedar aje, dah nak masuk bulan Ramadhan semula. Malam ni kan tengok anak bulan, InsyaAllah Sabtu puasa dah kita. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, saya masih dipanjangkan umur dan dipinjamkan nyawa untuk merasai semula kemanisan bulan Ramadhan. Syukur teramat syukur. Ramadhan tahun pertama sebagai seorang isteri, manisnya hanya Dia yang tahu. Terima kasih ya Allah, semoga Ramadhan kali ini dapat saya rasai dengan penuh kemanisan. Ingin saya lupakan Ramadhan yang lepas, mungkin membawa seribu satu kenangan yang saya harapkan dapat berlalu dan disimpan kemas dalam lipatan kenangan. Syukur ya Allah, walau dengan keadaan kesihatan seperti ini, Kau masih meminjamkan nyawa dan nafas buatku untuk hari ini. Alhamdulillah.

Esok malam balik Kampar. Dapat sambut puasa dengan family hehe. Maklumlah anak abah dan anak mak ni, first time sambut puasa dengan status baru. Manja tu tak habis lagi hahaha. Nak jugak balik memerap, nak rasa sahur dan berbuka sekali jugak. Kalau dulu masa bujang, confirm every weekend saya akan balik. Hehehe tak kuasa nak stay rumah sorang. Tahun ni tak lah tiap weekend balik kan, kena ikut turn balik rumah mak mertua juga hehe. But doesn't matter, I am happy with both.

Cerita bab masak, kalau puasa sorang memang tak masak la punya hahaha. Masak pun paling kuat masak nasi. Lauk confirm beli. Hehe tak kuasa la nak masak tapi anak tekak seketul je yang nak makan. Sahur pun sama, bangun gosok mata, masuk dapur makan ala kadar tadaaaaa dah terbungkang atas katil balik. Tambah kalau weekdays, tidur tu even seminit pun sangat berharga haha. InsyaAllah, tahun ni saya akan cuba ubah semuanya. Balik kerja kena masak berbuka, tapi pasar Ramadhan dilupa tidak haha haruslah. Masak sikit beli pun kena sama seiring. Hopefully sama dengan waktu sahur, chaiyoook chaiyoook saya akan masak walau dengan mata tertutup hahahaha. 

To all, selamat menjalani ibadah puasa. Semoga Ramadhan tahun ini membawa seribu satu rahmat, keberkatan dan kemanisan buat kita semua. Sempena menyambut Ramadhan bulan mulia ini, saya dengan rasa rendah diri mohon ampun dan maaf kiranya terdapat bahasa dan tulisan saya yang mungkin mengguris hati kalian... Selamat berpuasa... :)

Wednesday, July 18, 2012

Vietnam

Edit Posted by with No comments
Hello peeps. Long time no see. Hehe just came back from Vietnam on the 10th of July. Fly on the 5th. Update dari sana memang hampeh sebab saya sendiri terlupa nak active kan roaming haha. Plus hotel wi-fi pun slow sangat. So I was there with no Internet connection, no Facebook hahaha macam nak gila pun ada. But luckily the day was full with activity and visit. Here are some pictures in Saigon and Mui Ne. Sorry I am not good at describing pictures and places so I just put them here hehe.



Cu Chi Tunnel

This is the tunnel. Only small people can go inside hehe.


 Red Sand Dunes, Mui Ne

Fishing Village, Mui Ne. 
Hahaha abaikan budak poyo bila kena panas.
 


White Sand Dunes
, Mui Ne. Riding ATV.


Mui Ne. Can't remember the name of this river.


Overall I'm really happy and had a great time away from work. Thank you husband for the holiday and we are looking forward for Bali soon.

Monday, July 02, 2012

Accident

Edit Posted by with 1 comment

Ini hasil pagi tadi on the way ke office. Memang celaka, lahanat, setan punya taxi driver. Dah langgar belakang kereta bukan tahu nak mintak maaf, siap buat perangai samseng. Size badan dah besar, gaya memang dah samseng habis. Siap boleh nak marah-marah aku balik, heeeyyy what the hell, perangai sampah. Otak letak kat kepala lutut, why don't you apologize at the first place. Tak la aku hangin sangat, ini dah sah-sah salah kau tapi lagi nak samseng. 

This was the first time, my first experience accident kena langgar macam ni. How sad, bangsa sendiri perangai camni. Bumper belakang tu terkeluar sikit dan off course calar kat belakang tu agak obvious. End up dengan aku yang tak tahu nak buat apa, dan keadaan tempat aku stop tepi jalan tu agak bahaya all that I can do is ambil number taxi and that son of a bitch bagi name card dia. Petang ni hopefully the husband boleh settlekan. Kalau dia tak jawab or lari siap la. Jangan ingat boleh lepas ye. Ini memang pagi Isnin yang malang for me. Memang aku benci driver taxi yang bersikap kurang ajar macam ni. CELAKA!!

Special dinner for the weekend

Edit Posted by with No comments
Dinner with family in law at Medan Ikan Bakar, Kuala Sungai Baru last Saturday. Dinner treat sempena birthday mother and sister in law. Really enjoyed myself.