Tuesday, November 25, 2014

Apam Balik

Edit Posted by with 1 comment

Pot biasa aku jumpa apam balik sedap ni dekat area seksyen 7. Area taman perumahan yang ada sekolah dan dewan tu. Memang sedap. RM1 per piece. Cuma nak promote je kepada peminat apam balik tegar di luar sana. Aku jarang jumpa tempat lain, or dengan kata lain aku tak pernah jumpa lagi la kat mana-mana di Shah Alam sebab aku bukan explore pun hahahahaha. Itu je la, entry apam balik. Eh, sukatik aku la blog aku kan hahahaha.

Friday, November 21, 2014

Jalan-jalan Lumut

Edit Posted by with 2 comments
Actually ini cerita last 2 weeks (gile basiii la cite ko ni!!) kitorang sefamily buat short vacay ke Lumut. Niat di hati aku dan Mr. Z untuk pekena satu kedai makan best kat area sana yang kitorang tengok dalam rancangan Warung Kita. Itu gaya-gaya baru tengok sekali pastu ko dah menggelabah nak cuba, nasib baik la aku tak follow episod-episod lain hahaha puuii. Yang tak ikut cuma adik aku yang no.3 je, dah tu sape suruh jadi doctor, on call la kau sorang-sorang hahaha. Oh plus jugak nak bawah Sofia mandi laut, anak dara sorang ni memang kuat mandi pool so dia yang lebih excited. Dah tu pelampung dia sebesar-besar tidak orang kena memangku dalam kereta citt. So bermalam semalam (malam tu pegi makan) dan esoknya pagi-pagi dah ada kat tengah lautan melayar samudera haha. 


Ini nama restoran tu. Restoran Razak Rasaria. Or orang panggil Restoran 3R. Lokasi dalam setengah jam dari pekan Lumut which is kat Pantai Remis. Jalan ke sana malam memang golap gulita, plus jalan nak masuk ke kedai tu memula ko akan rasa eh logic ke kedai dalam ni?? Tapi memang pun kedai dia agak ke dalam sikit, percaya laa haha.

Kot-kot sesapa memerlukan peta.


Ini namanya Nasi Goreng Ketam. Selambak ketam dalam ni. Cuma kalau dia provide sup sedap lagi kot.

Butter Prawn. Adik laki aku yang order ni sebab teringin nak makan. Sedap tapi kalau jadik macam butter prawn biasa tu lagi sedap kot. Yang ni macam creamy la.

 Telur bistik pun ada sotong kauu!


Aku ngan Mr. Z order ni. Nasi Goreng Udang Lipan. Ko memang tak nampak sangat kelipanan udang tu sebab lepas masak dia kecut. Tapi sedappppp! 


Sotong Goreng Tepung. Ok sedap! 

Pagi-pagi dah main pasir budak ni. Abaikan rambut. 



Sekian la cerita percutian saya yang dah basi. Sebenarnya saja cari jalan weekend tu sebab otak aku dah tepu separuh masak dengan kerja bertimbun. Alasan!!!!!!

Friday, November 07, 2014

Resipi Kek Pandan Kukus

Edit Posted by with No comments
Dah takkan aku nak gemuk sorang-sorang. Jom la gemuk ramai-ramai. Nah resipi hahahahahaha.


Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur
2 sudu besar susu pekat
1 cawan minyak
Sedikit pewarna hijau
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan air pandan (4 helai)
1 sudu kecil ovalet
Sedikit garam

Cara-cara:
1. Mix bahan sampai kembang.
2. Masukkan tepung gandum dan baking powder sedikit2.
3. Tuang dalam loyang. Kukus selama 40 minit / masak.

Thursday, November 06, 2014

Resipi Kek Batik

Edit Posted by with 1 comment
Today aku nak share resipi kek batik pulak. Gituuu gaya chef cakap haha. Belum, belum lagi nak bertukar ke blog resipi. Semalam tengok kawan buat kek batik, tetiba teringin (bab makan apa je la aku tak teringin). So lepas Maghrib semalam, Mr. Z ajak keluar so sekali la aku beli bahan-bahan. Okeyyy jom.


Bahan-bahan:
Biskut Marie (270g)
1 cawan Milo/Vico
150g Buttercup
6 sudu serbuk koko
2 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1/2 sudu kecil esen vanila (optional)
1 1/2 cawan air kosong (panas)


Antara bahan-bahan yang digunakan. Aku memang akan guna Buttercup dalam setiap adunan kek dan kuih sebab sedap. Lagipun orang perasan kurus nak risau apa kan hahaha puii.

Langkah-langkah penyediaan:




1. Patahkan biskut Marie menjadi kepingan kecil. Aku guna biskut Marie Coffee. Selalu orang suggest guna yang original kan, mungkin sebab nak nampakkan tone cantik bila siap. Tapi as a coffee lover aku pilih kopi la haha sukati.


2. Masuk serbuk koko, milo, susu pekat, esen vanila, telur dan air ke dalam kuali. Guna api sederhana. For air, aku guna air panas sebab senang nak mencairkan bahan-bahan dan tak perlu tunggu lama untuk air masak. Gaul sehingga sebati. Esen vanilla ni optional, kalau tak masuk pun takpe. Tapi sebab masuk telur dan kebetulan aku ada stok lagi so masuk je la.



Kalau korang tanya cawan tu macam mana, cawan macam ni aku guna untuk sukatan. Depend la, tapi guna la 1 jenis cawan saje untuk setiap sukatan.


3. Setelah adunan kat atas tu sebati, masukkan Buttercup dan gaul hingga pekat dan sekata.


4. Kemudian masukkan biskut Marie yang telah dijadikan kepingan kecil tadi ke dalam kuali (guwe guna periuk). Gaul. Okay masa ni aku tak padamkan api lagi. Sebab aku nak biskut ni jadi lembut sikit. Setengah orang buat kek batik ni kita still rasa macam biskut lagi kan sebab dia crunchy lagi. As in my case, aku suka dia rasa lembut macam kek. So aku biarkan dulu api sementara gaul. Agak sendiri ye nak lembut macam mana biskut tu, jangan lama sangat. Kang lembik sangat pulak. 

5. Masukkan adunan tadi dalam bekas lain (guwe guna bekas aiskrim) dan mampatkan. Biarkan sejuk dan masuk dalam fridge.

Tadaaaaaaa. Dah siap. Aku buat malam, so esok pagi dah boleh makan dah. Sebab aku buat dia macam nampak banyak kuah so that dia lembut. Rasa la macam makan kek. Dah nama pun kek kan. So selamat mencuba. Mr. Z cakap sedappppppp!! Hehe thank you laling.

Wednesday, November 05, 2014

Resipi Mama

Edit Posted by with No comments


DAGING BLACK PEPPER

Bahan-bahan:
Daging
Serbuk kunyit
Serbuk lada hitam
3 ulas bawang besar (blend)
4/5 ulas bawang putih (blend)
Garam
Sayur

Cara-cara masak:

  1. Lumur daging dengan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak (sukatan ikut kesesuaian) dan masukkan daging yang dilumur dengan serbuk kunyit tadi hingga separuh atau hampir empuk/lembut atau masak.
  3. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar dan biarkan sebentar untuk sebati dengan daging.
  4. Masukkan serbuk lada hitam (sukatan ikut kesesuaian/citarasa sendiri)
  5. Masukkan sedikit garam (secukup rasa). Boleh masukkan secubit kiub ayam untuk tambah rasa (optional)
  6. Masukkan sedikit air.
  7. Masukkan sayur (kacang panjang/buncis/carrot/bunga kubis/lain-lain)
  8. Biarkan masak di atas dapur dan daging empuk.

Gituuu. Daging black pepper ni resipi MIL aku. Senang je kan? Eheem blog aku belum bertukar jadi blog resipi lagi, saje je share hahaha.