Sunday, January 25, 2015

My Sunday

Edit Posted by with No comments

Pagi Ahad. Muka kena paksa bangun tidur. Ada orang kena pegi office hari ni so aku dipaksa bangun awal untuk keluar breakfast. Dia kena pastikan perut isteri kenyang dan senyap dari kelaparan supaya dia boleh buat kerja dengan tenang. Mula-mula aku malas nak bangun, tapi tetiba teringat dia kata kena pegi Machines pagi ni beli apa tah untuk pakai masa event dia nanti. So macam rasa boleh la saya mengepow suami saya. Terus gosok-gosok mata, bangun mandi dan siap-siap. Pakai simple simple sudah, sebab mesti dapat jalan kejap jewwwww (sambil menjuih bibir) tapi takpe la janji ada dari takde.

So membreakfast kan diri kat Kluang Station Setia City Mall dengan "cik mak" supaya lemak-lemak yang sedia ada dapat membiak dengan lebih aktif dan berkembang dengan jayanya. Ada orang tu breakfast makan porridge aje (euuwwww sangat tak in dengan tekak aku). Kalau tau dia nak makan porridge baik aku je yang masak. Confirm lagi sedap haha. 


Mulakan hari dengan caffeine secukupnya. Siap belasah ais lagi. Tengok laki I, begitu menjaga kesihatan. Minum barli limau suam lagi.

"Cik Mak' saya.

Cik Mak ni baik untuk kesihatan lelemak di dalam badan supaya tidak menyusut walau sedikit pun kah kah kah. Erm nasik lemak okey tapi the sambal is the masin. Sakit kepala aku sampai sekarang. Mintak maap, kalau makan porridge i is tak minat nak snap hahaha. Sebenarnya ada lagi gambar menu tambahan tapi biarlah rahsia hahahaha. Tapi nye menu tambahan aku tu memang sedapppp.



Kan dah cakapppp. Dalam pada aku rasa diriku membesar bagai juara, komen ikhlas sebegini menunjukkan yang aku menunjukkan penyusutan berat badan. Celah mana la kawan aku ni nampak aku kurus, dia tak tau aku tahan napass tu nak cover lelemak doorrrjana yang begitu pesat membangun di dalam badan. Tapi takpe, makna nya boleh makan lagi la kan hehehe.




Kan betul aku cakap. Dapat keluar kejap pun jadik. Jadik la buat mengabiskan duit yang tak banyak ni. Masuk yang ni rasanya dah 4 casing ipad mini aku. Asik la nak bertukar, apa kau ingat macam tukar baju ke harga dia. Eh, janji dapat tukar baru la ada semangat nak main games. Sebenarnya aku nak color purple tapi masuk 2nd time masuk Machines memang takde lagi color purple tu, color lain banyak dah restock. So berpegang kepada konsep aku kalau keluar kena shopping sekurang-kurangnya 1 item, maka beli la jugak haha. Mr. Z cukup anti dengan pegangan aku yang tah pape ni haha tapi nasibla. Dia kan busy weekend ni so kena la hiburkan hati aku supaya aku tak rasa ditinggalkan hahahaha.

On the way balik singgah beli apa-apa stock makanan yang patut. Ada harapan lepas Maghrib baru dia balik tapi dah request aku masak nasi goreng telur dengan ayam goreng. Hukkkalohh, baru nak teruskan misi pemalas aku tapi sian lak haha lagipun menu dia mintak pun menu pemalas sempena bini dia malas haha.

Okey la nak teruskan aktiviti-aktiviti malas yang lain. Kalau malas nak buat aktiviti malas kang tak guna la aku pegang title queen of pemalas hahaha sia-sia je dapat award. 

Happiness is..... the weekend!

Edit Posted by with No comments
Heaven gila weekend dapat dok rumah.

Bahagia.
Tenang.
Relax.
Aman.

Eh banyak lagi la. Weekend ni selalu aku dambakan (eceeh) untuk dapat duduk melepu je kat rumah. Kalau keluar jalan-jalan pun tak kira sebab dah penat, tapi ni yang duduk rumah tanpa buat apa-apa. Masak pun tak. Itu yang paling heaven. Bukak mata je orang sebelah tanya nak makan apa, aku jawab "cik mak" (nasi lemak) okeyy set jom gi beli. Tak ke indah nama nye tu. Dasarrrrrrr pemalassssssss. Tapi weekend kali ni duduk rumah saje bukan sebab memang taknak keluar, gila taknak keluar padahal mood shopping aku tengah aktif. Tapi disebabkan Mr. Z tak sihat dengan kerja ofis dia pikul bawak balik nak siapkan by Sunday so duduk la saje melepu di rumah. Kalau dah nama aku dok rumah pastu roommate aku tengah menggagau siapkan kerja ofis, maka keje aku adalah membuta sajeeeeee. Yeee sahaja aku membuta sahajeee di siang hari sebab takde kawan. Bangun pagi, cari breakfast, makan, main hp kejap, gosok-gosok mata tanda mengantuk, landing, orang sebelah pun cakap sayang tidur yeee ehhh dia sokong aku tidur, so kerana aku isteri mithali aku pun tidur laaaa ikut kata suami. Bangun solat Zuhur, makan tengahari pulak (siap-siap beli masa breakfast sebagai tanda pemalasss) pastu sambung baca novel. Tiba-tiba rasa eh geramnye orang sebelah ni khusyuk sangat buat keje, adinda di sebelah dah sangap sebab tak biasa weekend tak shopping soooo apa lagi sambung membuta la.

Kul 5 bangun, cakap ngan dia aku kena gi kedai jugak amik thesis aku yang hantar for hardcover. So keluar sekali untuk cari makan malam (lengkap pakej pemalas aku). Lepas amik singgah Tesco tapau JM Briani pastu lalu sebelah Dunkin Donuts beli donut. Apa nak risau, lemak baru 1 layer. Esok dah 2 layer aku insaf la haha. 



Padahal rasa kalau amik 2 ketul pun cukup. Tapi biasa la cacing dalam perut cakap nak yang tu nak yang ni, so tak sampai hati aku nak kata tidak. Ok kak nak setttt ni. Masuk-masuk kereta (aku je turun gi tapau) Mr. Z tanya

Sayang beli apa tuu??? 
Dah beli apa lagi beli nasi briani la. 
Tak, yang kotakkkk patsegi leper tuuu??? (Buat-buat tanya nak perli aku la tu)
Ni haaaa beli nasi briani dapat percuma donut. Saje untuk kunyah-kunyah malam karang.
Ooooooooo. (buat-buat ooooo pulak. eeeee tonyoh kaki yang sakit tu karang baru tau)



Alhamdulillah, siap jugak akhirnya extra copy ni. Untuk supervisor aku dah submit dah 2 copy. So ni another five copy. Untuk biasiswa, untuk department, untuk aku sekali simpan. So dah selamat melayang duit aku. Eh dah dapat biasiswa lagi mau berkira lempang baru tau. 




Best gila pakai Mr. Z punye Macbook ni. Aku rasa aku nak let go la laptop lama aku tuuu. Kena cari Macbook jugak sebab sebabbb sebabb sebabb best gila la kot. Aku bukan boleh tengok. Hahaha yang best nye Mr. Z pun sokong yippieeeee. Tak sabar, tak sabar. Pastu jangan berkepam kau tak pakai sudah. Bukan apa, aku ni memang jenis suka pakai desktop sebab lagi laju aku buat keje tapi insyaAllah kalau bagi aku Macbook seketul confirm aku pakai. Saya janjiiiiii!!!

Friday, January 23, 2015

Kegilaan!

Edit Posted by with No comments
Dulu masa sekolah rendah (darjah 6) aku ni gila tengok satu cite Jepun. Tajuk dia Furikaereba Yatsu Ga Iru. Aku dulu kan nak jadi doctor (tapi pemalas) so cite ni pasal doktor doktor so memang aku layan la. 

Cite ni pasal 2 orang doctor yang berbeza karakter. Dr. Shiba (yang aku minat nak mampos) ni doktor yang tak disukai sebab dia ni act sikit. Sorang lagi Dr. Ishikawa, dia ni karakter doktor yang baik. Yang si Dr. Shiba ni memang act nak mampos punye tapi aku kan suka karakter lelaki ego masa tu. Kira challenge la kalau tengok karektor lelaki ego tinggi camni. So kiranya both doctor ni tak baik with each other tapi finally dorang get along jugak diakhirnya cuma sad ending bila Dr. Ishikawa ni mati sebab cancer and Dr. Shiba ni mati sebab kena bunuh. Rasa aku yang bunuh dia ni doktor kat hospital tu jugak.

So dulu masa darjah 6, memang Cikgu Rose pening kepala nak melayan kerenah anak dia ni. Dah la pemalas, nak memonteng pulak dengan alasan nak layan cite Jepun. Mana tak makan penampar aje. Sanggup aku nangis mendayu dayu sebab nak luahkan how bad aku rasa kalau tak dapat tengok cite ni, ada orang kisah. Yang si tuisyen ni buat la time malam ke apa ke. Time aku nak tengok cite ni la time tu dia nak buat time tuisyen. Kalau aku pegi pun memang tak tenang jiwa aku dok terbayang episode minggu tu. Yang dalam cite tu sah-sah belakon je jadi doktor, haaa yang kau nak jadi doktor memang tak jadi la. Takpe la, janji ada title doktor kan nanti tak semestinya doktor spital (ayat cover rasa bersalah) hahaha.


Intro cite ni awal-awal aku mesti nak kena tunggu sebab lagu dia best. Lagu by Chage & Aska. Tak pasal jugak aku minat artis Jepun tu sebab dia nyanyikan lagu untuk cite ni. Elok buh penampa je aku ni dulu. Sekali penampa tak cukup, kena berkali-kali baru aku sedar, silap-silap terus bengong.


Ni aku kenalkan, ni la Dr. Shiba (Oda Yuji). 

Dr. Shiba lagi.

Aku nangis beria-ia ending cite ni sebab Dr. Shiba ni mati kena bunuh. Aku taknak la screenshot part dia kena tikam tu. Nanti aku sedih. Puii.



Ni Dr. Ishikawa (Ishiguro Ken).


Dalam cite ni, Dr. Ishikawa ni mati dulu sebab cancer (cancer apa aku lupa sebab aku tak pedulik dia ni). Tapi dia mati aku tak sedih pun. Sebab aku tak minat watak doktor lelaki baik dalam cite ni haha. Aku sedih sebab tengok kesungguhan Dr. Shiba nak selamatkan dia. Aku sedih sebab Dr. Shiba sedih kawan dia ni mati. Sebab aku tak boleh tengok Dr. Shiba sedih. Nanti seminggu aku meroyan teringat-ingat scene sedih Dr. Shiba. Patut la Cikgu Rose asik nak bagi penampar je kat aku. Sasau rupanya aku time ni (geleng-geleng kepala).


Dalam cite ni ada 2 watak doctor pompuan as heroin. Tapi aku tak kenal, tak minat, taknak amik tau sebab aku nak tengok pun sebab watak hero je hahahaha.

Aku dah bertekad ari tu lepas abis semester je aku nak carik cite ni. Tapi ilmu download movie ni sangatlah aku tak terror so asal download aje takleh play. Dah tu kalau cari kat youtube dia keluar tajuk pun tulis Jepun, subtitle apa tah lagi. Tapi sebab nak flashback punye pasal aku layan jugak hahahaha. Habis dari aku membuta, baik aku buat perkara berfaedah ye tak. Dusssssh pipi 1 kali.

Ok la nak nyanyi lagu dalam cite ni (google lyrics).

Thursday, January 22, 2015

Weekend Date @ Tony Roma's

Edit Posted by with No comments

Muka yang happy sebab dapat keluar dating dengan suami yang the whole week busy. Jadi haruslah kita mintak macam-macam.

Aku: Abang, sempena ayang dah abis study apa kata abang belanja makan.

Mr. Z: Aiikkk yang semalam tu bukan dah belanja ke?

Aku: Ooohh yang tu sempena bonus, yang ni sempena dah abis study.

Mr Z: Oooooooohhhhh! (pasrah)

Nasiblah hehehe. So aku kata jom Tony Roma's haha padahal dah tau perut tu bukan boleh sumbat portion yang banyak tapi tamak katakan. 






Chicken Tenderloin Platter

Yang ni memang all time favourite aku kat sini. Tapi selalunya aku mampu habiskan 3 pieces je. Or paling kosong perut aku boleh habiskan 4 pieces. Sauce dia tu walllaaaaaaaaaaa sedap gile okay. Tapi kali ni Mr. Z yang order ni. So aku kena order lain, takkan nak makan yang sama. So aku cilok seketul dia punya. Dah nama suka ayam memang ni jugak la aku suka.



Shrimp & Salmon Piccata 

Aku order ni. Salmon and shrimp. Menu ni ada nasi sekali. Sedap. Gravy dia pun sedap. Tapiiii disebabkan aku tak berapa in sangat dengan ikan so aku share ngan Mr. Z ni, aku cilok dia punya. Padahal salmon tuuuu. Apa la aku ni. Aku amik menu ni sebab dalam gambar nampak portion dia sikit, sekali sampai banyak jugak (macam nak cakap aku jenis makan sikit) hahahaha. Tapi memang pun, makan sikit tapi kerap. Al maklum la gastriko de amor. 


Yeaayyy lepas tu dapat buku. Dah cuti sem kan, so apa lagi nak buat haruslah kita carik stok bahan bacaan. Kalau tak nanti kerja aku membuta membuta membuta sambil pam badan hahaha.

Those who fail to plan, plan to fail

Edit Posted by with No comments


New planner for 2015 from Prudential.
Last Saturday dapat masa jumpa my agent.
Jumpa actually untuk amik polisi untuk Mr. Z dan adik aku. So misi aku berjaya untuk pastikan semua adik-adik dan Mr. Z amik insurans. Dan semua amik dengan agent yang sama. Sebab aku experience a very efficient service oleh agent ni. 

Kena amik insurans awal-awal ye. Aku ni alhamdulillah Allah bukakan pintu hati untuk amik insurans seawal umur 27 tahun. Masa tu baru lagi first year kerja. Masa tu kat Terengganu. Mujur la ada akak-akak kesayangan aku masa tu yang pujuk aku amik insurans sebab kebetulan masa tu diorang pun nak amik. Masa mula-mula tu aku reject jugak sebab aku cakap aku muda lagi. So insyaAllah sihat takde masalah. Tapi Allah izinkan jugak aku amik insurans ni lepas dipujuk dan di nasihat. 

Elok je after a year aku amik, Allah uji dengan masalah kesihatan. Alhamdulillah dah okay sekarang. Tapi treatment dan cost perubatan masa tu dapatlah aku gunakan insurans ni. Sangat membantu. Walaupun sekarang aku tak boleh dah nak tambah coverage sebab dah ada history tapi alhamdulillah ada la insurans ni untuk membantu masa memerlukan. So tu sebab aku sangat concern untuk adik-adik aku amik insurans ni.

Jangan ingat kita muda, kita tak akan dapat sakit. Salah tu. Sakit datang tak kira umur, tak kira masa. Sampai masa kita nak di uji dengan sakit, dia akan datang. Jadi sediakan payung sebelum hujan.

Wednesday, January 21, 2015

Food Review: Mee Tarik Warisan Asli @ Padang Jawa

Edit Posted by with No comments
Selalunya aku ngan Mr. Z ni bab cari kedai makan kat Shah Alam memang failed. Hari tu SIL ajak gi makan mee tarik kat Padang Jawa. Hehe masa tengok kedai tu aku rasa memang failed sungguh aku nak tau kedai-kedai makan area Shah Alam. Kedai ni memang khas served mee aje dan mee ni handmade. Menu mee dia gila banyak, sampai aku pun tak tau nak order apa. Janji aku kena carik benda pedas. Kalau tak pedas nanti tak tau lalu makan ke tak.






Ni aku punya. Fried Mee Dough with Beef.

Yang aku punya ni biasa aje. Mungkin aku tak biasa makan mee dough camni. Tebal. Rasa dia tak pedas so aku kalau tak pedas kurang sikit boleh telan. Tapi memang kenyang kot sebab portion dia banyak. 


Mr. Z punya. Tapi aku lupa apa nama dia. Yang ni sedap. Biasa la selalu menu kalau dia pilih mesti sedap, aku selalu terpilih yang tak berapa berkenan kat tekak.



SIL aku punya. Mee Soup with Egg. Aku try sup dia je. Okay sedap berasa la. Tapi sebab aku kureng makan mee soup so aku tak rasa mee dia. Kalau bihun sup aku suka.


Pun lupa. Rasa macam tak makan semut, tapi mungkin faktor usia hahaha. Tapi yang ni paling win. Sedap daging ni. Pedas! Best! So disebabkan mee aku tak pedas, aku makan dengan daging ni. Baru la rasa kepedasan dia.

So far okay la. Orang memang ramai kedai ni tapi sebab kitorang sampai awal after Maghrib so kira okay lagi la. Tapi lepas tu memang sesak jugak. Disebabkan tekak aku ni tekak nasi, so lepas tu cepat la lapar balik. Ok sesah burger sebijik, singgah beli sebelum balik rumah. 

Friday, January 16, 2015

When nothing goes right, go left.

Edit Posted by with No comments


Aku: Abang, esok malam nak kena pegi Kajang.

Mr. Z: Ok sayang, nanti abang bawak.

Aku: Agak-agak kalau pakai Waze, orang sampai tak nak cari area sana (rumah lecturer aku)

Mr. Z: InsyaAllah......... confirm tak sampai.



Takpe takpe, mentang lah aku ni buta jalan. Begitu confident sekali dia cakap aku takkan sampai mana-mana kalau dia tak drive kan. Takpela, seronok jugak ada driver hehe. Mungkin ada hikmahnya, cuba kalau aku tau jalan sana-sini confirm dia susah hati. Tau-tau kang bini pegi shopping. 

Semalam after gerak balik dari Kajang tu borak-borak dalam kereta.

Aku: Nasib baik tak pegi sendiri kan bang, kalau tak confirm sesat.

Mr. Z: Memang! Confirm syg sesat, pastu benti tepi jalan nangis tepon abang.


Okayyyyy!!! 

Thursday, January 15, 2015

New Gadget in the house

Edit Posted by with 3 comments

For him and for her. Gitu. Sape yang tau, memang tau la aku gila gadget. Dapat pulak Mr. Z yang hantu gadget. Kira tinggi sikit pangkat dari aku yang gila ni. So last year (rasa macam 2014 lagi) masa Note 4 dah keluar tu dia menyanyi nyanyi kat telinga aku (read: morale support) suh aku beli Note 4. Memang macam ni la tetiap tahun bila Note keluar model baru mesti nak suh aku beli (mana aku tak beli tetiap tahun) hahaha! Aku ajak tukar sekali taknak. Ini namanya pasangan yang sangat memahami. Dia memahami bab handphone je la, bab handbag dia la yang paling taknak memahami aku. Sobbbs!!! Reason aku beli lambat sikit sebab masa tu tengah dalam semester lagi, aku pulak nauzubilllah sibuk ya amat, so kalau aku beli handphone nanti takut aku yang sibuk main handphone baru je. So lepas settle assignment berkilo-kilo tu baru la aku ajak dia pegi beli. Itu pun lepas dah tak tahan menanggung hasutan dia hahaha.

Kan aku ajak dia tukar dia taknak so temankan aje la adinda membeli handphone baru ye. So far semua Note aku dah pakai. Tiap kali keluar model baru mesti nak kena beli padahal yang sebelum tu kadang tak sempat habis warranty lagi. Tapi dah nama pun gila kan. Selalu masa aku beli mesti aku janji dengan diri sendiri yang ni last janji. Puii la last. Takde makna.

Aku mencarik pakej dengan Celcom sebab katanya kalau amik sekali dengan pakej boleh dapat murah sikit, plus untuk a few months bil tepon aku dia dah tolak siap-siap. Tapiiiiiiiiiiii nya, pegi Celcom takde stock. 

Sales: Kalau nak, cik boleh tinggalkan nama. Nanti bila dah ada stock kami akan call.
Aku: Taknak, saya nak malam ni jugak. (keluar malam gi cari handphone, baru la gila nama dia)
Sales: *muka terkedu* cuba cik try cari kat lain-lain centre. (takpe la dik, kalau nak survey kat centre lain confirm tak dapat malam ni jugak)

Haha nasib la, aku ajak Mr. Z beli terus kat Samsung tapi dia ajak gi DirectD. Memang sini la pot kitorang beli handphone selalu. Memang ori set boleh dapat kat sini cumanya orang dia gileeeeeee ramai. Tak penah yang aku pegi tak ramai. Kalau ko tak berdiri queue paling kejap pun setengah jam tu memang tak sah. Eh aku nak cite beli handphone je pun tapi melalut kronologi dia hahaha.


So tadaaaa. Selalu pilih hitam je. Kali ni aku pilih gold color. Tambah sikit la harga sebab color gold. Laju je orang sebelah aku ni iklankan handphone lama haha. Apa yang penting kerjaaaaasamaaaaaaa! Hahaha.

So sebab dia taknak pakai handphone sama ngan aku, disebabkan hantu gadget dia dah merasuk nak tukar pakai iphone pulak, maka nya kita carik la iphone. Kisah nak membeli iphone ni 1 hal jugak. Jenuh cari kat Celcom memang takde stok. Kebetulan pulak lepas new year, aku suspek santa claus dah bagi hadiah krismas berbentuk iphone, so kat kedai takde stok. Jangan kata kat Celcom, kat Machines pun siap kitorang call semua branch dia. Yang ada stock iphone 64g ni cuma kat Sunway dan Nu Sentral je. Padahal sebelum tu dah pegi Sunway Pyramid sebab nak gi Celcom kat sana, sekali takde. So try The Mines pulak, takde jugak. Masa tu aku hampir bertukar jadi singa, so aku kata kita call je Machines, call punya call kebanyakan memang dah takde stock, kalau ada pun iphone 6 plus. Yang si iphone ada pun tapi takde yang 64g. So pegi balik Sunway Pyramid.

Sampai sana, hantu gadget sekali lagi merasuk. Boleh pulak dia tetiba confuse nak iphone 6 ke iphone 6 plus. Masa ni aku memang dah jadi singa, tapi singa yang keletihan la. Aku ceramah serba sikit, soal siasat bagi dia puas hati baru la hantu gadget yang dah merasuk tu jadi lemah haha, so at last dia pilih iphone 6. Tapi takpe sebab dah biasa, dia kalau beli sekecik-kecik benda pun memang takkan terus beli. Tak sah kalau tak keluar masuk kedai sampai aku keluar asap ikut hidung baru la dia membeli, tapi selalunya tak beli. Tahan dia postpone beli sebab belum puas hati. So sape kata perempuan kalau bab shopping ni cerewet. 



Sekian la cerita saya. Tengah sibuk main COC sekarang.