Penang

Last weekend kami ke Penang, kira macam pre honeymoon la untuk this year haha (alasan nak berjalan). Tak plan awal langsung, just the weekend before tu aku cakap ngan mr hubby teringin nak naik jambatan baru kat Penang. Dah weekend tu memang takde plan apa-apa pun so kira jadiklah la. Asalnya aku nak gi Bukit Tinggi, saja je la nak escapade konon. Tapi baca-baca blog tak ada apa sangat leh buat kat atas tu so decide nak gi Penang je la. Dia kalau nak berjalan ni jangan nak plan sangat confirm tak jadi, bila tak jadi aku boleh keluarkan muncung itik hahaha.




Jambatan Sultan Abdul Halim Muazam Shah

Dari sini korang leh nampak jambatan lama. Cuma masa aku lalu ni macam tak nampak sangat sebab mendung. Tak feel sangat sebab tak boleh bukak tingkap masa ni hahaha sebab baru tinted. 1 week tak boleh bukak, kalau ikut aku nak je bukak pintu nak amik feel and rasa angin sepoi-sepoi bahasa. Tapi kira okay la lepas jugak hajat nak naik second bridge ni. 

Actually gerak pagi tu dalam 7.00 am, hahaha awal gila sebab aku nak rasa naik jambatan ni pagi taknak tengahari nanti dah panas (macamkan kau tu puteri lilin). Sampai jambatan tu around 10.30 am, haaa amik kau nak awal pagi sangat kan. Sampai end of bridge before 11 am. Masa ni tak tau nak gi mana lagi so pergi carik hotel dulu la. Bukan leh check in pun tapi sebab nak tau kat mana. Sekali hamikk kau lagi, jauh jugak or maybe baru sampai semua rasa jauh kat situ. Nasib ada waze, kalau tak haru jugak nak carik. Dengan waze pun boleh datang bengong masa kat Penang, sama ada waze yang bengong atau line Internet yang macam haramjaa (sambung sendiri) malas aku nak cakap pasal line phone ni. 



Evergreen Laurel Hotel Penang

So hotel pun dah jumpa, jam baru pukul 12.30 so apa lagi marilah mencarik makanan untuk melantak di tengahari. Hahahaha ni pun satu hal jugak, ada hati nak makan char kuey tiow or nasi kandar, google pun google mana ada orang bukak kedai tengahari buta, paling awal 5.30 kang baru start. So google lagi tengok mana-mana blog yang suggest lunch kat Penang. So jumpa satu, waze sila tunjukkan jalan. Jumpa jugak walau last sekali rasa macam jalan tu macam masuk kawasan yang tak nampak macam ada kedai makan.





Makan kat sini. Nasi Campur Awet Muda kat Sg. Dua. Tengok muda tak aku makan kat sini. Kat sini ada variety of choices lauk-lauk dia. Haa pilih la kau nak makan apa. Laki I memang suka kalau kedai banyak-banyak lauk ni. Tapi seriously memang ramai orang, tandanya memang kedai ni tumpuan orang. The food boleh tahan sedap dan banyak, harga pun ok. Selesai makan balik cari hotel kot la boleh check in awal sikit, nasib boleh.




Kitorang amik Room Only - Superior City View. Memula aku ingat aku amik sea view sekali frust pulak tersilap tengok. Sebenarnya yang aku amik ni takde breakfast sekali sebab aku cakap baik kita keluar pagi (puii macam jenis bangun awal) carik breakfast tapi sebab booking room ni through Agoda eh tetiba dapat breakfast sekali, plus harga room dia lagi murah dari kau direct reserve dengan hotel. Kalau cuti sekolah tak dapek la harga ni, total dalam RM305+. Plan if nak sambung lagi sehari kitorang decide dah sampai sana je tapi malangnya laki I kena kursus, menyampah betul dengan management diorang ni yang kejap kejap kursus. I is menyampah! Tapi takpe la dapat spend time lovely lovely berdua pun dah okay *wink wink*. 







Semua okay kecuali toilet takde hose paip. Apakah makna nya toilet tanpa hose paip. Serious itu je tak best.










Carik menu dulu. Haha dasar perut jin. Masuk bilik dedua pengsan dulu, yang aku ni nak tumpang tidur sekali pun dah kenapa, dah la tak drive siap membuta lagi dalam kereta haha. Sebab kenyang kot hahahahaha.




Bangun tidur jin dalam perut mengganas semula, so bukak menu dan order. Petang tu padahal nak keluar gi jalan-jalan and carik makan. Tapi takpe kita alas perut dulu hahaha. Classical beef burger dengan ice kacang. Ice kacang dia letak dalam flat plate camtu so memula laki aku ingat dia bagi nasi lemak hahahaha. 




Ice kacang. Banyak gila. Nasib la aku dapat menahan nafsu dari order untuk satu sorang. Ni pun tak abis. Pada aku sedap, tapi sebab dia campur buah pala dalam ni ada orang tu tak berapa suka hahaha tapi tetap dia yang habiskan.





Kalau rasa nak beriadah ke apa dalam ni ada gym semua. Aku memang tak la sebab aku datang sini niat memang nak tambah lemak, apa barang nak stay fit pegi gym (ayat dengki) hahahaha. Sebenarnya kitorang nak buat foot and body massage tapi macam tak sempat. Pagi nak balik tu baru la husband aku perasan yang masa check-in tu dia bagi voucher RM30 untuk massage if kau panggil dia datang room. Melepas, massage pejadahnya dah nak balik Ahad tu haha. 


View depan hotel. If room ko sea view leh la hadap depan ni. Petang tu cuaca mendung je, time ni dah 6.30 pm. Keluar nak pusing-pusing dan cari makan dengan perut dah penuh hahahaha syyyyyyyyhhhh jin perut aku terasa karang. 



Memula ingat nak cari char kuey tiow tapi tetiba decide nak carik Nasi Kandar Line Clear, dekat rupanya dengan hotel. Dekat Jalan Penang kot rasanya. Aku dah lupa kalau salah jangan marah. Masa ni 7.00 pm dah, memang tak ramai orang lagi tapi queue tetap queue. Aku sebenarnya first time makan nasi kandar ni sebelum ni tak tahu menahu rupa mana nasi kandar ni. Rupanya ko limpahkan nasi dengan 3 jenis kari eh. Gulp. Banjir. 


Nasi minyak separuh aje. Tak daya dah aku nak makan sebab dah kenyang sebelum keluar tadi. Dengan ayam goreng semata. Boleh tahan jugak maybe sebab aku suka ayam goreng tu. Walau aku suka nasi berkuah tapi tak le sampai tak nampak nasi dah.


Kari mbek mbek. Bukan saya punya. Saya tak kawan dengan kambing sangat kang darah saya naik.



Night view from our room



Pagi breakfast kat hotel. Boleh tahan breakfast buffet kat Evergreen ni. Cuma tak sempat makan roti jalan sebab lama sangat menunggu. Lepas makan naik bilik tidur kejap hahaha then dalam terus gi Bukit Bendera. MasyaAllah jammed nya jalan nak ke Bukit Bendera ni, ada two option so kitorang ikut Jalan Pasar as waze direct, sebab jalan yang satu lagi tu macam jammed. Sekali jalan aku ikut pun jammed, tapi sebab dah nak sangat pegi so redah aje la. Tak ramai orang cuma panas aku tak suka haha. Aku ingat naik train ni dia masukkan orang muat-muat dalam so that semua dapat duduk rupanya memang dia sumbat ramai-ramai dalam tu. So bukanlah ride yang selesa pun nak naik train ni berhimpit-himpit. Masa naik aku dapat la duduk, nak turun kena berdiri bayangkanlah. Kat atas tu kitorang naik buggy ronda atas tu, sewa RM30 untuk 1 buggy so kitorang naik berdua aje.




Aku ingat tak dapat makan char kuey tiow sekali kat atas tu ada cafe so lunch kat situ je sebelum balik. Serious sedap gila char kuey tiow ni. Tapi macam tak cukup, tapi nak tambah sepinggan lagi nanti orang tau perut aku ada jin so hirup la sampai ke titisan kuah yang terakhir. 

So lepas ni plan nak pegi Bukit Tinggi pulak nak berdua-duaan hahahaha.

0 comments: