Semuanya Rezeki



Since last week tidur malam aku tak lagi lena macam biasa... Masa siang hari boleh la aku sibukkan diri dengan keje! Tapi bila malam time nak tidur mula la bermacam-macam aku pikir... Serius senak otak aku... Akibat tidur malam yang terganggu dan tak lena, bila pagi je rasa tak best! Macam semalam bila dah nak hampir ke Subuh baru la mata aku ni mintak nak lelap, tapi pale hotak dia abis aku tak payah pegi keje?! Takpe dah rezeki aku jadi camni...


Eh...


Tadi aku gatal tangan pegi apply untuk sit for Penilaian Tahap Kecekapan (PTK)... Alamak apa kes ni? Terror sangat dah ke? Ada masa sangat ke nak study? Lagi pulak aku dengar sekarang PTK untuk Kumpulan Pengurusan & Profesional ni dah berubah format... I would prefer to sit for the exam instead of assignment, a week course, presentation and whatsoever yang leceh dan payah... Biasala dulu masa student aku lebih suka exam dari semua assignment... I'm an exam-oriented person la kiranya... For my master's degree sekarang aku terpaksa amik coursework memang menyampah gila la aku... Iye la, masa keje dah melepek penatnya pastu ada hati lagi nak all-out untuk buat all those gila macam assignment... Apapun itu rezeki kan...


Eh lagi...


Aku rasa dah lama gila aku tak shopping yang betul-betul shopping... Iye la semenjak pengawal peribadi merangkap intan payung aku dah pindah keje sana jauh sikit, terpaksa la aku puasa dari shopping sakan... Kalau tak dulu, tiap-tiap weekend je ada acara shopping dan ada babak kena bebel sebab membazir... Kadang aku ni bila masa ada tak ingat nak menyimpan, bila masa takde mula buat muka kambing tersepit mintak simpati... Apapun semua berbalik kepada rezeki...


Apa saja yang kita dapat, kita ada, kita tempuh semua bergantung dan berbalik kepada rezeki yang diberikan oleh Allah... Walaupun pahit dan kepayahan yang diberikan, itu juga bergelar rezeki... Mungkin rezeki yang diberi kurang pada kita... Dan bila ada kesenangan yang dianugerahkan pada kita, itu juga rezeki... Aku berbalik pada qada dan qadar yang telah ditetapkan... Apa juga yang terpaksa aku tempuh, aku redha... Tuhan itu Maha Kaya...

5 comments:

Anak Perak said...

yang penting bersyukur atas rezeki yang allah kasi.betul tak..

JMR said...

tetap ditetapkan olehNya rezeki utk setiap manusia..tp jgn le mbazir slalo ye..

aieda said...

anak perak: yaa betul... syukur pd semua yg diberi..

JMR: hehe kdg2 je membazir lupa daratan.. ni dh baik dh..

iza_hafizah said...

aku dah lepas dah ptk tu aida... aras 4 lagi :). kalau aku boleh buat... ko mestila lagi terror kan?

aieda said...

yeke? bestnya pizah... ko ajo la aku... takde mana nye terror.. dah tepu otak aku ni..