Allah Tidak Menjanjikan Hidup Ini Tidak Pernah Susah

Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu di sebuah perkampungan di pinggir bandar. Dia memandu agak laju dengan sebuah kereta Waja yang berprestasi tinggi yang baru sahaja dibelinya.

Sambil dia memandu perlahan-lahan dia sedang memerhatikan seorang anak kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan di tepi jalan, dia memperlahankan keretanya untuk melihat sesuatu yang difikirkannya.

Seelok-elok sahaja kereta Waja tersebut melintasi kawasan tersebut, anak kecil tidak kelihatan tetapi
seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu di sebelah kanan kereta Waja tersebut. Apalagi Executive muda tersebut menekan brek sekuat hatinya dan berundur ke tempat di mana anak kecil tadi berdiri.

Dengan marahnya dia keluar dari kereta terus meluru ke arah anak kecil, menarik tangan anak kecil tadi dan menghempasnya ke kereta yang terletak di tepi jalan dan terus memarahi anak kecil tadi. Kita selalu kasar... siapa kita?

"Apa ni? Siapa awak? Dan kenapa awak berada di sini? Itu kereta baru, mahal dan susah nak baiki. Awak tau tak? Kenapa awak buat ini semua?" jerit Executive tersebut.

Anak kecil itu tunduk sedih, sayu dan memohon maaf. "Saya minta maaf pakcik, Saya tak tahu apa patut saya buat, dia merayu. Saya melontar batu kerana tak ada orang yang berhenti di sini apabila saya panggil".

Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut yang tidak jauh dari situ. "Itu abang saya, dia jatuh dari kerusi roda dari tebing di sebelah dan tak ada orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak pakcik menolong saya, dia cedera dan dia terlalu berat untuk saya.

Dengan rasa terharu, Executive muda tersebut melepaskan anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan meletakkannya kembali ke kerusi roda. "Terima kasih, pakcik. Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat."

Tak dapat digambarkan dengan perkataan, Executive muda itu hanya melihat dengan sayu, anak kecil itu menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan kesejahteraan hidupnya.

Executive muda tersebut berjalan perlahan ke arah kereta, WAJA kemek teruk tetapi ia membiarkan saja tanpa dibaiki. Ia mengingatkannya bahawa kita tidak perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan perhatian.
Moral of the story:

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah, bersuka-ria tanpa kesedihan, panas tanpa hujan tetapi Dia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya. Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.

0 comments: